Rólunk

A 2018-ban megalakult Impulzus Társulás célja a Kárpát-medencében élő kutatók összefogása, valamint a kisebbségi (társadalomtudományos) témákra fókuszáló kutatóhálózat megújítása. Különös tekintettel foglalkozunk a szlovákiai magyar fiatal értelmiség megszervezésével. Elsődleges feladatunknak tartjuk az ifjúság beintegrálását a magyar tudományos életbe, amely a kisebbségi intézményi háttér hiányainak következtében komoly kihívást jelent az egyes régiókban.

Aktív együttműködést ápolunk a TéKával (Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása), amelynek célja a szlovákiai magyar fiatal doktoranduszok és doktorjelöltek összefogása. A kárpát-medencei doktorandusz szervezetekkel szintén szoros kapcsolatot tartunk fenn. Ezenkívül a Magyar Tudományos Akadémia Határon Túli Titkárságával és a Romániai Nemzeti Kisebbségek Tudományos Intézetével is együttműködünk.

2019-ben beindítottuk szlovákiai magyar ifjúságszociológiai műhelyprogramjainkat, amelyek célja a szlovákiai magyar egyetemisták kutatás-módszertani képzése, ezáltal segítjük tudományos érvényesülésüket Szlovákiában és a Kárpát-medence más – magyarok által lakott – térségeiben. A legtehetségesebb fiatalok számára pedig lehetőséget biztosítunk egy-egy kárpát-medencei magyarsággal foglalkozó tudományos projektekbe való bekapcsolódásra.